Kapitalismus nebo socialismus ? (2)

30. 04. 2015 17:58:28
Vzhledem k tomu, že téma o politických a ekonomických systémech je mnohem širší a hlubší a nelze se spokojit ve filozofické rovině jen se základním srovnáním, které jsem uveřejnil v mém prvním článku, rozhodl jsem se na toto téma pokračovat i v jiných rovinách nebo rozšířit rovinu předcházející.

Pravicově orientované politické strany preferující tvrdý kapitalismus... tedy minimální státní zásahy, mají tendence vytvářet systém ve, kterém by měli vlastníci kapitálu neomezenou moc a právo diktátu veškerých podmínek, kde by mohly svázat a parazitovat námezdním otroctvím a diktátem hodnot na lidech, kteří jsou bezbranní a plně závislí na jejich kapitálu. Ze vzduchu skutečně nic nevytvoříte a rizika vedoucí, až k rozpadu rodiny vedou k nezodpovědnosti.

Uvedeme si několik příkladů, prvním je důchodová reforma, již v tuto chvíli se zamezuje nezaměstnaným v tom, aby si mohli na důchod spořit, ale to nejsou jen nezaměstnaní.. to jsou také lidé s nižšími příjmy, které jim diktují právě ti, kteří vlastní. Neexistuje nic jako "Ústavní mzda", která by zajišťovala svobodný rozvoj. Tito vlastníci nebo pravicově orientované politické strany potom nastaví systém důchodů tak, že na ně velmi početná skupina lidí nedosáhne, protože si nebude mít z čeho spořit. Ale to pravicové vlády nezajímá, dle nich je to totiž každého osobní zodpovědnost. Já se ovšem domnívám, že jde především o sociální spravedlnost, která vyplývá z držení vlastnictví, tedy zdrojů a tedy zodpovědnosti vlastníků.

Pravicově orientované politické strany chtějí víceméně soukromé vysoké školství a horentní sumy za semestr. Já si myslím, že každý kdo na to má by měl mít právo v klidu vystudovat vysokou školu. Je nepřípustná ekonomická selekce u vzdělání. A je nepřípustné zatěžovat studenty dalšími náklady a tím je stresovat při studiu. Asi nejhlavnějším důvodem vedoucím k odmítnutí soukromého vysokého školství je koncentrace vzdělání v rukou těch, kteří drží zdroje.

On celkově pravicový směr má tendence ve všech oblastech bránit nebo omezovat kapitálem.Tedy né politicky jak tomu bývalo v minulém režimu, ale ekonomicky.
Dalším příkladem nechť je zdravotnictví, představme si, že by si každý za ošetření doplácel, tzn, že, už nyní by na lékařskou péči nemělo 2 miliony důchodců, 600 000 nezaměstnaných a 1 000 000 lidí s podprůměrnou mzdou. Takže jde v podstatě o to, že vlastníci nebo pravicově politicky orientované strany vytvoří nějaké ekonomické prostředí a následně na tom co vytvoří jsou schopni dále parazitovat a likvidovat bezbranné.

Čtěte také: http://petrgargulak.blog.idnes.cz/c/460100/kapitalismus-nebo-socialismus-1.html?ref=viacbloger

Autor: Petr Gargulák | čtvrtek 30.4.2015 17:58 | karma článku: 16.15 | přečteno: 871x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Vladislav Svoboda

1. díl Listopad-jiný pohled

Aniž jsme si to tehdy uvědomovali, tak od 17. listopadu se všude vyskytovali agenti StB. Počínaje Činoherním klubem nebo balkónem Melantrichu. Bohužel naše dění ovlivňují dodnes.

28.3.2024 v 14:31 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 23.76 | Přečteno: 430 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 512 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2307 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 736

Kdyby bohatství, ve smyslu osobního vlastnictví a přepychu, bylo rovnoměrně rozděleno, pak by se velká masa lidí, normálně otupených bídou, stala gramotnou a naučila by se myslet vlastní hlavou; a jakmile by lidé jednou dospěli až sem, uvědomili by si, dříve nebo později, že privilegovaná menšina neplní žádnou funkci, a svrhli by ji. Domyšleno do důsledků, hierarchická společnost může existovat jedině na základě bídy a nevědomosti.


George Orwell

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...