Kapitalismus nebo socialismus ? (1)

29. 04. 2015 0:00:00
Žijeme v kapitalistické společnosti založené na parlamentní demokracii s prvky demokratického socialismu. Můžeme sledovat neustálý a zbytečný boj dvou politických směrů, vzestupy a pády vizionářů. Je tento boj jen maškarádou, která má zajistit vyvoleným mezigenerační blahobyt, jde o pouhý sociální smír o udržování míru i za cenu utrpení mnoha nezaměstnaných bez umožnění naplnění smyslu jejich lidské existence nebo skutečně jde o blaho společnosti a o sociální spravedlnost, která je v kapitalismu měřitelná jen umožněním svobodného rozvoje lidí, kteří nemají zdroje k tomu, aby mohli vzít zodpovědnost do vlastních rukou, zatímco tyto zdroje drží vyvolení, kteří nedostatečně investují nebo jiným způsobem tyto bezbranné lidi z pozice moci poškozují ?.

Vraťme se na začátek: 40 let jsme žili ve formě socialistického zřízení, které se označovalo jako komunismus, veškeré zdroje byly v držení lidu. Stát řídil ekonomiku centrálně, snažil se o to, aby zajistil z těchto zdrojů všem občanům svobodný rozvoj.

Po roce 89 se režim začal přetvářet na tržní hospodářství, začalo tzv. "porcování prasete", kdy se u koryta sešlo samozřejmě nejvíce komunistů. Tedy začal se tvořit režim ve, kterém je svobodou možnost svobodně volit, svobodně podnikat, svobodně cestovat apod.. Začala nová éra a nová propaganda, která se začala nebezpečně zakořeňovat do naší společnosti.

Každý měl být zodpovědný jen sám za sebe, tuto zodpovědnost si ovšem zejména pravicově orientované strany vykládaly narušováním práv a svobod těch, kteří si nemohli dovolit být zodpovědní, kvůli těm, kteří zneužívají své moci. Například: Neúměrné zvyšování tržního nájemného, zvyšování nezaměstnanosti, zpozitivnění zadlužování jako norma, laxní přístup státních orgánů k pomoci v hmotné nouzi, vyhánění do námezdního otroctví nebo bezpráví.

Tímto došlo k devastaci milionů lidí k rozkladům jejich rodin, bezdomovectví apod. A to vše za přítomnosti státu, který zaškolil své úředníky k tomu, že stát tu pro občany není, že námezdní otroctví je normou. Úřednice svým klientům doporučují námezdní práce jako normu. Nebo sdělují klientům, že nemusí být hlášeni na úřadu práce, že to není povinné. Což je alibismus, občan by neměl nárok na sociální dávky a také by za něho nebylo placené zdravotní pojištění. Nebo sdělují svým klientům, že si mají jít půjčit. Takovýmto jednáním v lidech vyvolají pocit strachu.

Lidé se začali bát si říkat o dávky a začali řešit svojí situaci různým způsobem, pro ně likvidačním. Z této situace následně začali těžit další zodpovědní občané a to exekutoři ze kterých stát , aby se zbavil zodpovědnosti za práva a svobody občanů vytvořil soukromé podnikatele.

Reformy pravicově orientovaných stran došly, až tak daleko, že za to, že si občan nemůže dovolit být zodpovědný... a v podstatě jedinou jeho zodpovědností je vyčkávat.. ztrácet čas na život a trpět jako nezaměstnaný nebo přijmout cokoliv, být vlastně negativně flexibilní, musel na neplacenou veřejnou službu, aby se mu dostalo pomoci v hmotné nouzi. Tím stát jen potvrdil své tendence vedoucí k zastrašování nebo k určité formě útisku občanů k likvidaci jejich práv a svobod.

S tím podobným se setkáváme i nyní u současné vlády, která chce zřejmě motivovat tím, že místo životního minima, pokud nezaměstnaný neodpracuje 80 hodin měsíčně, vyplatí existenční minimum. To mi přijde jako vrchol drzosti a opět vydírání, neřešení skutečného problému, ale v zájmu sociálního smíru vyselektovat ty, kteří, už toho prostě mají dost. Jedná se v podstatě o trest za utrpení. Pokud by, ale připlatila vláda těmto vyselektovaným, alespoň 2000Kč mohlo by být vše v naprostém pořádku a dalo by se následně hovořit o pozitivní motivaci, né však o svobodném rozvoji.

Svobodný rozvoj je takový rozvoj, který vám za vaší práci přináší pravidelnou adekvátní měsíční mzdu.. tedy né námezdní otroctví ve kterém máte práci nepravidelnou s nepravidelnou měsíční mzdou a žijete beze smyslu lidské existence. Je vám znemožněno se svobodně rozvíjjet.

Čtěte také: http://petrgargulak.blog.idnes.cz/c/460243/kapitalismus-nebo-socialismus-2.html?ref=viacbloger

Autor: Petr Gargulák | středa 29.4.2015 0:00 | karma článku: 11.30 | přečteno: 473x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 28.58 | Přečteno: 482 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.95 | Přečteno: 1479 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.72 | Přečteno: 464 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.55 | Přečteno: 266 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 683 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 736

Kdyby bohatství, ve smyslu osobního vlastnictví a přepychu, bylo rovnoměrně rozděleno, pak by se velká masa lidí, normálně otupených bídou, stala gramotnou a naučila by se myslet vlastní hlavou; a jakmile by lidé jednou dospěli až sem, uvědomili by si, dříve nebo později, že privilegovaná menšina neplní žádnou funkci, a svrhli by ji. Domyšleno do důsledků, hierarchická společnost může existovat jedině na základě bídy a nevědomosti.


George Orwell

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...