Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

S tím prvním lze souhlasit, to druhé není podmínkou. Spousta lidí se živí prací, která je nenaplňuje, ale dobře je finančně zabezpečuje. O to víc pak mají času na aktivity, které je baví.

0 0
možnosti
AK

Myslím si, že autor vůbec nechápe, jak si má počínat správný HR ("lidský zdroj").

Mantra dnešní doby se jmenuje flexibilita:

1) je třeba být flexibilní v rámci své profese -

a tak je třeba pracovat pokud možno 12 hodin denně, o svátcích, o víkendech, v noci, do noci, prostě jak je flexibilně třeba a je třeba být zcela loajální ke svému zaměstnavateli, který vás možná zítra propustí a přijme někoho ještě flexibilnějšího

2) je třeba být flexibilní mezioborově -

neustále se rekvalifikovat a dělat pořád něco jiného

3) také je třeba být flexibilní místně - pokud možno se za prací pořád stěhovat.

 Naprosto nesmíte přemýšlet o tom, že takovýhle HR ztrácí ponětí o tom co dělá a proč to dělá (kromě toho, že se nějak potřebuje uživit), že ztrácí vazbu k rodině, přátelům, místu...

Jakmile tyto požadavky firem a zprostředkovatelen práce pochopí a přijme za své, bude ho práce jistě dokonale naplňovat...

0 0
možnosti
Foto

Je třeba se nechat lámat a nechat si zasahovat do svého osobního a rodinného života...je třeba se nechat neustále poškozovat... s tímhle já nemohu souhlasit.... Jen malé procento lidí je schopno se neustále stěhovat... Nemůže být řeč o svobodách, ale pouze o diktátu. Vynucování na základě decentralizace a absence plánování. Nejsem flexibilní a nikdy nebudu....

0 0
možnosti
VH

Kteří zaměstnavatelé (příkladmo) mají pracovní smlouvy v rozporu s občanským zákoníkem (mylně se zřejmě domníváte, že máme nějaký zákoník práce)???  V čem ten rozpor spočívá. Co dělají zaměstnanci a co Vy, aby byl rozpor odstraněn?

0 0
možnosti
VH

"Většina Čechů pracuje za podprůměrnou mzdu". To je pravda. Většina zaměstnanců ve všech státech a za všech režimů pracuje za mzdu nižší než průměrnou. V "civilizovaných" státech je to vždy něco kolem dvou třetin (v "divokých samozřejmě mnohem víc).

         Důvod je jednoduchý: skladba jednotlivých profesí (je víc přidavačů /za velmi malou mzdu/ než zedníků; je víc zedníků /za běžnou mzdu/ než polírů, a je víc polírů /za vysokou mzdu/ než stavbyvedoucích /za ještě vyšší mzdu/). Pochopil jste? 

      Ještě jinak: pětičlenná parta - všichni berou 20 tisíc. Jeden je ale parťákem - a má pět stovek parťácký příplatek.  Průměrná mzda 20 100.  80 %  lidí zde pracuje za podprůměrnou mzdu. Hrůza!

     Takové skutečnosti se může divit jen blb. Je ovšem pravda, že poprvé jsem ten údiv slyšel před cca 17 lety od doktora Vladimíra Špidly. Od té doby ten údiv blbové opakují. Novináři počínaje a blogery konče. Protože netuší, co je vážený průměr.

4 2
možnosti
AK

Pochopitelně je mnohem více vypovídající medián než průměr, ale k údivu tu je místo nejen pro blby:

Pokud jsme se dočetli, že třeba ředitel velké americké firmy bere 508x víc než průměrný zaměstnanec, málokdo chápe proč.

Těžko s vážnou tváří tvrdit, že má 508x vyšší produktivitu.

Dalo by se uvést, že nese tolikrát vyšší odpovědnost, ovšem praxe ukázala, že když přivede firmu k bankrotu, následky nese státní rozpočet a tedy ti nechápající daňoví poplatníci.

Zisky byly privatizovány, ztráty byly socializovány...

0 0
možnosti
AK

Práce je kolem nás dost, ať už v péči o životní prostředí, nebo o dlouhodobě nemocné apod. Problém je v tom, že se sem investoři nehrnou, protože se tu negenerují zisky. A tak můžete začít pracovat hned zítra, ale za své. Z čeho pak ale zaplatíte činži?

To, čeho není dost, je placené zaměstnání tak, aby pracovník mohl za to důstojně žit a být v očích svých i okolí užitečný.

V současné společnosti je naprostou prioritou úspora pracovní síly. Zeštíhlují se firmy (říkáme, že tak zvyšují svou konkurenceschopnost) i veřejný sektor (politici se chlubí, že šetří peníze daňových poplatníků).

Zároveň ale nikdo neví, co s pracovní silou, kterou soukromí vlastníci i politici takto moudře uspořili.

0 0
možnosti
PK

Ovšem má to nevýhodu - když to ty firmy neudělají tak na jejich místo se derou z Číny další... jedním z problémů komunismu byl mizivý tlak na technický pokrok... takže moc platícímu světu co nabídnout není...

a těžko živit státní správu když na ní "soukromá" sféra nevydělá.

0 0
možnosti
JN

Vyjádřit se zde může každý. Většina to však nemá nastudované. Dokonce i málokterý "ekonom" nevidí důsledky ekonomiky samotné. Já to nastudoval, projednal s profíky a závěr je jednoduchý. Dokonce i autoři Southparku mi dali za pravdu, proto jim děkuju - mimochodem v Rusku zakázali southpark, simpsnovi, šmouly a blogy - info pro komouše, protože ti semnou často souhlasí v ekonomicko sociální rovině, avšak nemají pojem o geopolitické situaci, přičemž jedno souvisí s druhým: 

http://jardanovak.blog.idnes.cz/c/398685/Mlady-zid-se-rouha-vuci-ekonomice.html

0 0
možnosti
MK

A co byste vlastně chtěl? Vybrat si práci podle svého přání bez ohledu na potřeby zaměstnavatele a ještě si k tomu si sám určit výši platu? A navíc jste tak naivní, že se divíte, že to není možné?

1 0
možnosti
JN

Stačí srovnat poměr platu a cen produktů. Prostě já si za Německý plat koupím v Německu 10x více bochníků chleba než za český v česku. A je to tak s naprosto všemi produkty. Cenu produktu však neodvozuji od názvu nýbrž od kvality, respektive: srovnávat můžeme pouze stejné produkty se stejnou kvalitu aneb není auto jako auto.

0 0
možnosti
Foto

Jo, zrušit veškeré dávky, důchody, dotace a zavést základní příjem ve výši 2 - 4000. To by vyřešilo mnohé. U důchodů by byl samozřejmě nutný postupný přechod.

1 0
možnosti
TH

Příznaky jsou zřejmé,zbývá zjistit jak se to šíří,je to ve vodě,ve vzduchu nebo se to šíří kousnutím?.Nebo kdo toto přečte do týdne se přemění?.

0 0
možnosti
Foto

Stát vytváří iluzi, že je omezený počet pracovních míst o které se musí podělit všichni práceschopní.  Jenže tak to není.  Stát právě svou činností zabraňuje nové tvorbě pracovních míst a to svou regulační činností, svým konceptem vzdělávání a také tím, že vyvlastňuje skoro 2/3 nově tvořené produkce, kterou rozmrhá dle nápadů několika lidí.

4 0
možnosti
PK

Omezený počet pracovních míst je, dokonce je otázka jestli jich je vůbec tolik kolik jich v současnosti existuje...

tedy takových míst jejichž nutné náklady jsou nižší než za kolik je výsledek dané práce směnitelný. To neplatí pro většinu státní správy. Ovšem je nutno podotknout že nějaká úroveň organizace ekonomickou výkonost celku zvyšuje... ovšem jejím překročením to jde zas do háje.

Stát je nutné zlo. nic jiného.

Každé prostředí má nějakou nosnost a víc jedinců daného druhu než určité množství se v něm prostě neuživí.

V okamžiku kdy je tento stav překročen definujeme přemnožení. Jen to zatím u lidstva nikdo neměl odvahu říct nahlas.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS